Naša rešenja u razvoju saobraćaja i privrede promeniće Beograd i visoko podići kvalitet života svih građana u periodu 1-4 godine!
UDRUŽENJE GRAĐANA ZA RAZVOJ BEOGRADA
Grupa građana “ZA BEOGRAD – BEOGONDOLA” osnovano je 2017. godine i okuplja ostvarene i dokazane ljude u svojim profesijama; kao i one koji u našim idejnim projektima vide lični, porodični i opšte društveni interes. Građani Beograda imaju puno nerešenih problema, ali su tri ključna. Mi imamo konkretna, brzo izvodljiva i efikasna rešenja za nerešive probleme svih dosadašnjih gradskih vlasti.
 1. Saobraćajni kolaps svakog dana – godinama … sreća naša što putuje samo onaj ko baš mora, što nam je slaba privreda i nizak standard.
 2. Odnos zaposlenih u privredi (stvaraju dohodak) i onih iz državne administracije (troše) je neodrživ.
 3. Veliki deo novca (800 milona evra) iz gradske kase se troši po volji pojedinaca, a ne prema potrebama većine građana.
Beograd je ogroman privredni potencijal, ali samo za one koji znaju, imaju ideje i iskustva u privredi. Naš prioritetni cilj je da sa privrednim potencijalom Beograda prvo stvorimo nove dodatne milijarde evra u gradskoj kasi, a da se onda sredstva troše na projekte i programe koje građani odobravaju.

Već 20 godina gradske vlasti dokazuju da ne znaju, neće i ne mogu da reše ključne probleme građana Beograda. Zato nema dovoljno novca za zdravstvo, školstvo, kanalizaciju, čistoću, liftove, rupe na ulicama …niti za nas obične građane, pa imamo najniži standard u Evropi. Mnogo je promašenih investicija u gradu, a planiraju se nove… umesto rešavanja ključnih problema građana, gradske vlasti i dalje krpe rupe iz prošlosti, kreče fasade i grade spomenike, a novac se troši na silne projekte i nepotrebne manifestacije – potpuno nevažne većini građana. Beogradu su potrebne velike promene u načinu trošenja novca, urbanizmu, razvoju privrede i saobraćaja – pogotovo javni prevoz i parking. Oni znaju samo da troše, a ne znaju da stvaraju nove vrednosti u interesu građana.

Mi imamo rešenja, a na građanima Beograda je da daju svoj sud, jer gradske vlasti neće. Beograd i Srbiju mogu da pokrenu i podignu samo veliki – mega profitabilni projekti u privredi. Nisu nam potrebne strane investicije po svaku cenu.

Beograd treba da postane najveći poslodavac Beograđanima.
Kako?

Naši projekti

BEOFUNCITY

Prvi naš mega projekat – 100 000 novozaposlenih u privredi i stotine milona evra godišnje prihoda gradu Beogradu. Pogledajmo svetske trendove u privredi, znamo čime raspolažemo geografski, infrastrukturno i kadrovski i zaključimo – Turizam, ali kakav? Izgradićemo NAJVEĆI EVROPSKI CENTAR ZABAVE, SPORTA I RAZONODE pod nazivom BeofunCity – namenjen je pre svega stranim turistima. U sklopu BeofunCity-a izgradićemo:

 • Dečiji zabavni park – sadržajniji od Diznilenda
 • Svetski zabavni centar za odrasle – jedinstven u svetu
 • Akva park – najatraktiviniji u Evropi
 • Nautički centar – marine, krstarenja, splav – apartmani
 • Sportsko rekreativni centar
 • Hotelski i hostelski kompleks – nesvakidašnji i aktraktivan
 • Prateće i uslužne delatnosti
 • Kongresni i zdravstveni turizam, filmski, zanatski i šoping centri
 • Seoski turizam i izleti za strane turiste po Srbiji – šansa za turizam cele Srbije
 • Saobraćaj – Beograd ima aerodrom sa dobrim prilaznim putevima, a dodaćemo i Vazdušni tramvaj
 • Ovakvi sadržaji i naši programi ne postoje nigde na svetu na jednom mestu.

U INDUSTRIJI ZABAVE I SPORTA MI SMO JAKI – pogotovo mladi – oni znaju kako se deca zabavljaju, kako da naprave najmasovnija sportska i zabavna takmičenja, najatraktivnije igre bez granica, najbolju hranu i jagnjetinu na ražnju i najveću žurku na svetu 365 dana u godini – 24h dnevno – samo u Beogradu. Grad Beograd treba da stvori uslove za izgradnju ovakvog centra kroz zemljište (300-500 ha) i infrastrukturu. Udruženje građana “Za Beograd” ima marketinški tim koji ima spremne programe za dovođenje 10-15-25 miliona turista prvenstveno stranih, a oni žele da plate dobru zabavu. Građevinski tim “Za razvoj Bg – 011” koji okuplja arhitekte i građevince ima gotova rešenja za izgradnju našeg centra zabave sporta i razonode.

O smeštaju turista , hrani, provodu, šopingu, izletima… brinuće 1000 malih firmi svih delatnosti, sa izvesno dobrom zaradom. Recimo, samo za smeštaj treba 30 000 stanova vikendom (ko želi) po ceni 50 EUR dnevno, a sređeni splav-apartmani 100 i više EUR dnevno (i da plate porez). Tako će Beograd kroz javno-privatno partnerstvo postati pravi poslodavac svojim građanima uz obostranu korist. Poznato je da turizam pokreće sve privredne grane. Posla će biti za građevinare, turističke i ugostiteljske radnike, baštovane, domare, higijeničare, sportske radnike, animatore, glumce, vaspitače, frizere, obućare, krojače, prodavce, ekonomiste, pravnike, bankare, vozače…… Spoljni saradnici: proizvođači i distributeri srpskog sira i mlečnih proizvoda, mesa i prerađevina; srpsko voće i povrće; rakije, pivo i vino… Početak rada centra BeofunCity–a je za godinu dana, a pun kapacitet 2-3 godine. Ako mi izvodimo radove na našem projektu Beograd će već u prvoj godini zaraditi dodatnih 500 mil € od prodaje i izdavanja objekata.Ovo je najznačajniji projekat za razvoj Beograda. Zapošljava 30.000 ljudi u centru, 40.000 stalnih i povremenih saradnika u Beogradu i 30.000 unutar Srbije – svih profesija. Boravak stranih turista podrazumeva izvoz Srbije više od 2 milijarede € god. od čega je 80% učešće srpskih proizvoda i usluga.

BEOGONDOLA

Drugi naš mega projekat, rešenje problema saobraćaja u Beogradu. U Beogradu je svakodnevni kolaps, pada kiša, sneg, dogodilo se više saobraćajnih udesa, a došla je i strana delegacija, održava se maraton, parade, organizovani su štrajkovi, autobusi i tramvaji su u zastoju pa su ulice blokirane…Da li je moguće u tim uslovima da građani putuju bez gužve, zastoja i da stižu sigurno i bezbedno  na odredište, tačno u sekundu, 20-50%  brže i upola jeftinije nego do sada?

 • Dečiji zabavni park – sadržajniji od Diznilenda
 • Svetski zabavni centar za odrasle – jedinstven u svetu
 • Akva park – najatraktiviniji u Evropi
 • Nautički centar – marine, krstarenja, splav – apartmani
 • Sportsko rekreativni centar
 • Hotelski i hostelski kompleks – nesvakidašnji i aktraktivan
 • Prateće i uslužne delatnosti
 • kongresni i zdravstveni turizam ,filmski ,zanatski i šoping centri
 • Seoski turizam i izleti za strane turiste po Srbiji –šansa za turizam cele Srbije
 • Saobraćaj – Beograd ima aerodrom sa dobrim prilaznim putevima a dodaćemo i Vazdušni tramvaj
 • Ovakvi sadržaji i naši programi ne postoje nigde na svetu na jednom mestu.

Da moguće je, ali kako rešiti najveći problem Beograda? Dugogodišnji planovi predviđaju LAKI METRO, unutrašnji i spoljašnji kružni prsten, nove tunele i mostove, nove puteve …vrednost radova je više milijardi evra, a rok izgradnje 10–15-20 godina??? Realno govoreći mi nemamo ta sredstva, ni vremena ni živaca. Ko preživi, a ne ode u inostranstvo, možda će i dočekati. Dok ČEKAMO “metro zvani želja” predlažemo jedno brže izvodljivo, finansijski realno ostvarivo, ali vrlo efikasno rešenje: Kablovski sistem sa putničkim gondolama zvani VAZDUŠNI TRAMVAJ

Veći deo javnog prevoza treba podići iznad ulica, reka i parkova Beograda. Ovaj sistem prevoza ima najbrži razvoj u svetu i to u urbanim – gradskim sredinama i imaju ga mnogi veliki gradovi u svetu (New York, London, Lisabon). Postoji više modela ovih sistema različitih brzina i kapaciteta, a za Beograd je najoptimalnija gondola – putnička kabina za 10 sedećih i 5 stajaćih mesta. Kreće se na visini od 5 do 10 metara, a po potrebi i više i polaziće na svakih 12 do 15 sekundi. Kapacitet je 60 -70 putnika u minuti ili 3600 do 4200 putnika na sat. Treba izgraditi jednu probnu liniju Borča-Kotež-Krnjača – Viline Vode Cvijićeva-Tašmajdan-Slavija-KBC-Sajam-Ada-Blok 70-Blok 45. Probna linija će svojim radom pokazati sve svoje prednosti: 10 puta niža investicija, velika ušteda na gorivu, brza bezbedna i ekološka vožnja … Pri brzini od 21.6 km na čas stanovnik Koteža putovaće do stanice Kraljice Marije 14 minuta, do Slavije 16 minuta i 30 sekundi, do KBC–a 18 min, a do Sajma 22 minuta. Od Borče 5 minuta duže. Putovanje od bloka 70 do Ade (Radnička ulica ) trajaće 5 minuta, do Sajma 9 minuta, do KBC-a 11 minuta i 30 sekundi, do Slavije 13 minuta i 45 sekundi, a do Kraljice Marije 16 minuta. Planirane linije: Rok za izgradnju je godinu dana, a cena 25 – 40 milona evra zavisno od trase i broja putničkih kabina. Sa realizacijom svih planiranih linija Beogondole ušteda u odnosu na sadašnji vid prevoza iznosi 300 miliona evra godišnje i nekoliko milijardi evra na investicijama, u odnosu na planirane gradske investicije za Laki metro i nove tunele, mostove, ulice, tramvajske šine… Izgradnja 11 linija prevoza Beogondolama, uz uvažavanje potreba Beograđana, ne smeta izgradnji linija lakog metroa koji je kompatibilan sa Beogondolom. Takođe treba dalje razvijati sistem Beovoza kao i nabavku novih ekoloških autobusa na gas i sa manjom potrošnjom goriva ili na električni pogon. Postojeće linije gradskog prevoza ostaju po starom, samo sa ređim polascima, a Beogondola će biti deo BUS Plus sistema.

Za projekat Beogondola autorska prava ima Jovan Ranđelović predsednik odbora privrede Grupa građane “ZA BEOGRAD – BEOGONDOLA” od 2003. godine, a za idejno rešenje projekta BeofunCity od 2014. godine koji su registrovani u Republičkom zavodu za intelektualnu svojinu.

CILJ PROJEKATA

Ova dva mega projekta i puno manjih obezbediće Beogradu dodatnih 500 milona evra već u prvoj godini rada, a u narednim sve više što će omogućiti finansiranje ostalih projekata važnih za Beograd.
Koje mi, građani, imamo koristi  od naših projekata ?
Sada kada smo ostvarili  dodatni veliki prihod (biće sve veći ) i imamo velike uštede možemo da ostvarimo:

Našim mladim sugrađanima 50.000 dobro plaćenih radnih mesta u svim profesijama. Svim malim i srednjim preduzećima da će imati daleko više posla sa izvesnim profitom. Korisnicima JGP-a bržu realizaciju sistema Beogondole postepeno (1-4 god) i da će se voziti brže, tačno u sekundu, bez obzira na gužvu, sigurnije, udobnije, atraktivnije i 30% jeſtinije nego sada. Vlasnicima automobila rasterećene ulice, vožnju bez gužve i 20-30.000 novih parking mesta i to u Dušanovoj, Ruzveltovoj, Kraljice Marije, Vojvode Stepe, Požeškoj,… bez dinara ulaganja. Ugostiteljima da će im više od 50.000 turista svakog dana napuniti hotele, restorane… Izdavaocima stanova, kuća i splavova mesečni prihod od 500 – 3.000€ (potrebno je 40.000 stanova). Roditeljima male dece nove vrtiće hitno, a školskoj  deci  besplatne udžbenike u Srbiji. Uvođenje kućnog lekara za decu i sve zdravstveno ugrožene kao i porodilište na Novom Beogradu. Izgradnju i obnovu kanalizacione mreže i rekonstrukciju svih liftova u Beogradu. Poseban program za čistoću grada, prikupljanje smeća i uređenje obala Save i Dunava. Hiljadama zaposlenih iz gradske i državne administracije – biće vam bolje u privredi. Turističkim centrima u Srbiji – spremite se za rad tokom cele godine već od 2019. Glumcima, muzičarima, voditeljima programa… – stalni angažman u Centru Zabave. Sportski radnici, treneri, učitelji … 1000 radnih mesta u Sportskom Centru BeofunCity-a Farmerima i poljoprivrednicima – otkupićemo sve što napravite uz visok kvalitet. Železari Smederevo – kupićemo od vas hiljade tona čelika; i sve drugo od naših firmi. Domaće građevinske firme imaće prednost u izgradnji stanova i objekata.

SOCIJALNI PROGRAM

U Beogradu nisu ugroženi samo nezaposleni, penzioneri … Plate u zdravstvu, školstvu, trgovini, ugostiteljstvu… su veoma male. Pomoć je potrebna svima, a nakon ostvarivanja prihoda i ušteda – Beograd će izdvajati svakome ko je ugrožen jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000- 200.000 RSD godišnje iz Fonda pomoći. Sa našim projektima svi građani su na dobitku: daleko više novca biće u gradskom budžetu – dobro plaćeni, siguran posao i čist grad – odličan saobraćaj koji će sa gondolama postati i turistička atrakcija – obezbediće i visok standard za većinu građana Beograda. Grad Beograd neće prihvatiti naše ideje jer smo im predali projekte, ali nemamo odgovore i zato moramo na izbore.

GRUPA GRAĐANA “ZA BEOGRAD – BEOGONDOLA” nije partijsko i političko udruženje. Za razliku od ostalih, MI JEDINI IMAMO KONKRETNA REŠENJA za ključne probleme građana Beograda. Sa privrednim potencijalom Beograda, dva naša mega projekta i stotinama manjih – NAPRAVIĆEMO DODATNIH MILIJARDU EVRA GODIŠNJIH PRIHODA. Taj novac ne treba da bude partijski plen, već od njega moraju da imaju koristi svi građani Beograda. Naši projekti, Beogondola sa kojim se rešava problem javnog gradskog prevoza, parkinga i celokupnog saobraćaja u Beogradu 10 puta brže i jeftinije, kao i projekat BeofunCity kojim zapošljavamo 100 000 novozaposlenih u realnom privrednom sektoru.Naši projekti jesu garancija za bolji život u Beogradu. Da se i mi pitamo!